Vertical Garden

Reading, Berkshire

Vertical Garden Reading

This impressive free-standing structure installed in the atrium of a new modern office building in Reading, Berkshire was specifically designed with artificial foliage in mind as real plants would be too expensive and not practical to use. Vistafolia was commissioned to supply and install the lush artificial green wall and customise on site.

The structure was made from steel with aluminium box section fixed vertically spaced at predetermined centres, specifically designed to hold our replica green wall panels. The Vistafolia artificial green wall panels were attached using our unique fixing and self-tapping screws ideal for easy vertical garden installation. 

Our seamless 3 panel solution worked perfectly and gave the client a completely natural looking wall that is as close to nature as anyone could have asked for. The addition of our Texture Boxes helped to add an element of randomness to the wall that simply added to the realism.

Solution

The product’s designer Paul Alder personally supervised the installation and trained the team to understand the subtle horticultural techniques to place the extra foliage from the Texture Boxes. Over the last 5 years Paul has perfected this technique and has been able to pass this on to new installers. He always demands perfection, almost like a Michelin star chief. He is so fast at placing plants on site it almost looks as though he has a pre-planned design to follow. This takes years to develop, but he’s has made the Vistafolia panel and Colour and Texture Boxes simple to use, made even stronger by the fact that they are both fire rated and UV stable, and fully tested to that effect.

The client was thrilled with the installation, and given complete peace of mind knowing that the product had been made to ISO9001 quality control standards, ensuring they would get tried and tested green wall that would stand up to scrutiny.