Westfield Living Wall

Westfield Shopping Centre, London

Artificial Living Wall Systems

East London underwent a serious transformation at the turn of the century, thanks mainly to the UK being awarded the 2012 Olympic Games. The sudden injection of cash into the area suddenly made it one of the trendiest parts of London and the place to be for anyone who is anyone.

In the instance, Vistafolia’s challenge was to create a warm, comfortable rooftop enclave for this popular casino in Westfield shopping centre, with its breath-taking views of the Olympic stadium. The client needed something that would stand up to the test of time, create little to no maintenance, and meet with the shopping centre’s strict building control regulations.

Solution

A green space, where their customers could sit back and relax in the open air was the order of the day. Our artificial living wall systems provided the perfect solution, allowing them to create vertical gardens that filled the terrace with lush green foliage, softening the concrete and steel exterior without taking up too much space. The architect was looking for a planting solution that would stand up to the windswept roof terrace and maintain its airy, open feel, using the existing structures. Our panels come with a market-leading 5-year warranty to give every client complete peace of mind.

A living wall would have struggled in this climate, needing frequent maintenance to keep it looking healthy. Vistafolia’s stunning artificial green wall was able to provide that burst of natural colour all year round, and without the need for a watering system could fit closer to the walls and create more open space. The result was an inviting, cosy outdoors oasis casino patrons could enjoy and relax in.

In order to fit the lightweight panels to the wall, the metal columns along the terrace were cladded with timber. The panels were then customised with lavender foliage from our range of Colour and Texture Boxes of mixed flowers and plants. The whole installation process was very straightforward and meant the area was ready to use in a matter of days. The client was very happy and will enjoy the artificial green wall for years to come.